Febiofest se uskuteční v termínu od 19. do 28. 4. 2022

05.02.2022

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest se po dvou letech, kdy jej koronavirová omezení přesunula na náhradní podzimní termíny, letos uskuteční opět na jaře. Organizátoři oznámili, že 29. ročník se bude konat od 19. do 28. dubna 2022.

"Centrem festivalového dění se stane stejně jako loni Slovanský dům v centru Prahy, vybrané sekce a masterclass bude hostit také Kino Pilotů, Ponrepo nebo Edison Filmhub. Po skončení hlavního programu v metropoli Febiofest zamíří do regionů," říká Marta Švecová Lamperová, umělecká ředitelka MFF Praha - Febiofest.

Přihlásit filmy do programu 29. ročníku MFF Praha - Febiofest je možné prostřednictvím on-line přihlášky na festivalovém webu.

Amatérští filmaři mohou rovněž na www.febiofest.cz přihlásit své počiny do soutěže I ty jsi filmařem. Tentokrát na téma Přátelství, reflektující nelehkou covidovou dobu, která citelně omezila možnost vzájemného setkávání. Soutěží se v kategorii jednotlivců (i za skupinu) a školních týmů (základní a střední školy). Téma Přátelství by mělo být zpracováno formou krátkého dokumentu, reportáže či ankety. Vítěze vybere odborná porota.

Culinary Cinema 2022

V programu letošního MFF Praha - Febiofest nebude chybět speciální, velmi oblíbená sekce Culinary Cinema, která propojuje aktuální kinematografickou tvorbu s jedinečným kulinářským zážitkem. Exkluzivní filmově-kulinární večer 21. dubna 2022 naservíruje dokumentární film The Truffle Hunters o sběru a kultuře vzácných bílých lanýžů. Po projekci v kině Cinema City Slovanský dům následuje tematická večeře v Restauraci Obecní dům.

Autorem delikátního čtyřchodového menu, kterému samozřejmě dominují lanýži, je šéfkuchař Marek Fichtner. Zkušený profesionál sbíral zkušenosti v kuchyních po celém světě, v současné době je šéfkuchařem pražského gastronomického konceptu Červený jelen. Známý je také jako porotce soutěže MasterChef. Komentovanou večeří provede již tradičně moderátorka Jolana Voldánová.

Anotace filmu The Truffle Hunters /Lovci lanýžů

Bílý lanýž Alba je vzácná gastronomická lahůdka, kterou nelze nijak nahradit ani vypěstovat. Tajemství, kde tuto houbu najít, zná jen hrstka starších mužů v severní Itálii. Ti spolu se svými speciálně vycvičenými psi zachovávají tajnou kulturu a výcvik předávaný po generace. Oceňovaný dokument o lovcích lanýžů, kteří se snaží udržet poslední zbytky letitých pravidel lovu, při tom však narážejí na všehoschopné mladší konkurenty a chamtivé překupníky.

Menu Marka Fichtnera

1. chod: dančí tatarák | černý Perigordský lanýž | majonéza | sušený žloutek

2. chod: soufflé z pečeného květáku | černý Perigorský lanýž | sýr Gruyére

3. chod: ravioli plněné ragú z hovězích líček Bourguignonne | pěna z foie gras | Bianchetto bílý lanýž | shitaki

4. chod: lanýže z Michel Cluizel čokolády | pistácie | malina | zlato

Kontakty

htmlkody.info
                                                                          email:spycross@spycross.cz                                                                    
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!